Novice

< nazaj

Bodi pameten: premisli preden staviš

Datum: 7.10.2016
Preden oddaš stavni listek in staviš na katerokoli nogometno tekmo, preveri zakonodajo države, kjer to počneš oziroma se posvetuj s sindikatom nogometašev v tisti državi. Tako zgleda opozorilo, ki ga svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPro pošilja profesionalnim nogometašem po vsem svetu.
 
Nedavni primeri v Belgiji, Angliji in na Škotskem, kjer so nogometaši izgubili ”službo” in končali na zatožni klopi sodišča kažejo, da se pravila in zakonodaja na področju stav še vedno ne upošteva dovolj resno.
 
”Vsaka država, vsaka krovna organizacija ima svoja lastna pravila na področju športnih stav. Nekatera so bolj, druga manj stroga, a v vsakem primeru jih je potrebno upoštevati. Vsaka kršitev pravil lahko usodno vpliva na kariero nogometaša,” pravi Tony Higgins, predsednik škotskega sindikata profesionalnih nogometašev.
 
”Nogometaši bi morali prevzeti odgovornost in se pozanimati o pravilih ter zakonodaji na tem področju. Ali celo bolje, izogniti se kakršnikoli vpletenosti v področje športnih stav. Vsekakor pa so sindikati tisti, ki jim lahko v vsakem trenutku nudijo pomoč in nasvete.”
 
”Nekateri nogometaši v športnih stavah ne vidijo nič slabega. Na žalost se vse preveč nogometašev ne zaveda negativnih posledic stav, še posebej na lastno tekmo, kar je v naši državi strogo prepovedano” dodaja Stijn Boeykens, predstavnik belgijskega sindikata profesionalnih nogometašev.
 
Tukaj si lahko ogledate ETIČNI KODEKS za promocijo integritete nogometa v Evropi.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji