Novice

< nazaj

Pred propadom 15 italjanskih klubov, dodatno ogroženih najmanj 270 nogometašev

Datum: 8.8.2011

Tako je posledično ogroženih okoli 270 profesionalnih nogometašev, ki lahko ostanejo brez dela. Štirje klubi iz lige C2, so se prostovoljno odločili, da ne opravijo registracije za naslednjo igralno sezono in tako izstopijo iz profesionalnega nogometa. Ostalim enajstim klubom pa italjanska nogometna zveza (FIGC) ni podelila licence za nastopanje v naslednji tekmovalni sezoni. Nekaj klubov je sicer naknadno predložilo vloge za pridobitev licence, a je stanje v le-teh preslabo, da bi do licence tudi prišli.

Italjanski sindikat (AIC) je ob teh izrednih razmerah podaljšal priprave, ki jih organizira za igralce brez pogodb, kjer bodo nogometaši ohranili raven pripravljenosti in tako lažje nadaljevali igranje v novem klubu. Igralci, ki jim kateri od petnajstih klubov še vedno dolguje sredstva iz naslova pogodbenih obveznosti, so upravičeni do izplačila denarja iz tako imenovanega garancijskega sklada, ki je bil ustanovljen s strani italjanskega sindikata (AIC) in italjanske nogometne zveze (FIGC). Zaradi težkih trenutnih razmer v italjanskem nogometu, propadlo je namreč več kot 30 klubov, igralci ne bodo dobili povrnjenih niti vseh obveznosti (vseh zahtevkov za izplačila je več kot 800), do katerih bi bili upravičeni po določilih garancijskega sklada. Izplačani zneski bodo tako naknadno določeni na pogajanjih z nogometno zvezo.

Italjanski sindikat je ostro nastopil proti nogometni zvezi (FIGC), z namenom da zaostri podeljevanje licenc za igranje profesionalnega nogometa. Vse prevečkrat se namreč dogaja, da se klubi na sredi sezone znajdejo v finančno nevzdržnih situacijah in so tako primorani izstopiti iz nastopanja v ligi. Problemi so največkrat posledica nesposobnosti vodenja klubov v teh nepredvidljivih časih godpodarske krize. Zaradi zavlačevanja s podpisom nove kolektivne pogodbe pa so tudi napovedali stavko proti združenju klubov Lega calcio.

Že nekaj let pa se za sprejetje podobno urejenega sklada (t.i. garancijskega sklada) zavzema tudi SPINS, ki je ob nezainteresiranosti ostalih vpletenih organizacij (klubi 1. SNL, NZS, ZNPL), kar nekajkrat pomagal klubom in posameznim nogometašem, ki so se znašli v podobnih težavah kot omenjeni italjanski klubi. To je vsekakor ena glavnih prioritet delovanja SPINS. Zadnja takšna poteza, ki jo je brez sodelovanja ostalih organizacij izvedel SPINS je bilo nakazilo 20.000 € igralcem NK Primorje, ki so na svoje plačilo čakali že več kot enajst mesecev.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji