Novice

< nazaj

Petričevič dočakal pravico

Datum: 18.6.2011

Kalvarija, povezana z neizpolnjevanjem obveznosti do člana SPINS ter dolgotrajnega postopka pred organi NZS in ZNPL, nogometaša Franeta Petričeviča, s strani tedanjega kluba FC Koper, se vse kaže bliža h koncu. Komisija za status igralcev pri ZNPL je namreč na prvi stopnji ugodila tudi drugemu zahtevku igralca za izplačilo zasluženega dela pogodbe, ki bo ob izpolnitvi prvega zahtevka, nogometašu omogočila polno poplačilo obveznosti iz pogodbe.

Nogometaš Frane Petričević je bil pri FC Koper deležen očitne in nedopustne diskriminacije, saj ga je klub, poleg dejstva, da mu ni plačeval plač, na treningih za več kot mesec dni osamil in od njega zahteval, da teče kroge okoli stadiona, brez kakršega koli dotika z žogo. Ko igralec ni več zdržal psihične torture, se je za pomoč obrnil na organe SPINS, ki so po dolgotrajnih postopkih, ki sicer res še niso v celoti končani, uspešno zaščitili pravice nogometaša. Dejstvo je, da so postopki na organih ZNPL predolgi, saj tudi v primeru Petričeviča izvršba odločbe pristojne komisije še čaka pri disciplinskem sodniku NZS, ter jih je iz tega razloga potrebno s sprejetjem poslovnika, nove, neodvisne arbitraže NZS, v mnogočem skrajšati in pospešiti. Novelirati je potrebno tudi Disciplinski pravilnik NZS, ki bo disciplinskemu sodniku omogočil takojšje sankcioniranje kluba ob neizpolnjevanju odločb organov NZS.
K ustanovitvi neodvisne arbitraže se je NZS zavezala s sprejetjem sprememb svojega statuta že konec leta 2009, kar pomeni, da v tem trenutku še vedno krši svoj lastni statut ter iz tega razloga izgublja svojo legitimnost in ugled.

V svojem zadnjem intervjuju v časopisu Dnevnik, dne 14.6.2011, je predsednik NZS Aleksander Čeferin v povezavi z diskriminacijo nogometašev v Sloveniji povedal sledeče (povezava na celotni intervju):

V: Nekateri slovenski klubi so večkrat profesionalne nogometaše degradirali tako, da niso smeli trenirati s člansko ekipo. Kakšno stališče imate do tovrstnega kršenja pravic nogometašev?

O: O teh primerih nisem informiran. Če mi boste povedali kakšen konkreten primer, se lahko pozanimam.


V: Po tem je znan celjski klub. Več nogometašev je bilo odstranjenih iz prve ekipe. Nekateri igralci so morali celo na trening juda, bojda naj bi morali opravljati tudi nekatera fizična dela. Se strinjate, da je to v nasprotju z vsemi pravili? 

O: Zagotovo. To je tudi klasičen mobing na delovnem mestu. V tem primeru sugeriram nogometašem, naj se obrnejo na NZS. Če gre za takšne primere, bomo ukrepali. Od kar sem predsednik, nisem bil obveščen še o nobenem.


V: Nogometno okolje takšno ravnanje klubov sprejema kot običajno. To potrjuje naslednji primer: Med zimskim prestopnim rokom je športni direktor Maribora Zlatko Zahovič ob zapletih s prestopom Elvedina Džiniča v Belgijo izjavil, da bo nogometaš treniral z mladinci.

O: To ne sme biti sprejemljivo. Kdorkoli se bo ob takšnem ravnanju klubov obrnil na nogometno zvezo, bomo ustrezno ukrepali.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji