Novice

< nazaj

Slovenski nogometaši niso naklonjeni umetni travi

Datum: 20.1.2006

Mednarodni zveza poklicnih nogometašev (FIFPro) je v sodelovanju s Sindikatom poklicnih igralcev nogometa Slovenije (SPINS) tudi v Sloveniji izvedla anketo o igriščih z umetno travo, ki jo je opravila že v več kot 40 državah sveta. Igrišča z umetno travo za uradne tekme podpira zgolj 13,6 odstotka slovenskih nogometašev.SPINS je med nogometaše osmih od desetih klubov prve slovenske lige, ki so sodelovali, razdelil anketne vprašalnike. Anketo o umetni travi tretje generacije je izpolnilo 141 nogometašev, od tega je bilo za 13,6 odstotka, proti 83, 6 odstotka anketirancev, nevtralnih pa je bilo 2,8 odstotka igralcev. Odgovora proti, ki sta bila med slovenskimi prvoligaškimi igralci najbolj pogosta, sta bila, da nogomet na umetni travi postane popolnoma drugačna, klinična igra, ter da se na umetni travi lažje poškoduje, poleg tega pa za zdaj ni bilo opravljenih dovolj raziskav o dolgoročnejših učinkih igranja na umetnih površinah.

V Evropi v nekaterih klubih že potekajo eksperimentalni projekti, da določeni klubi, med njimi tudi klub kapetana slovenske reprezentance Aleksandra Knavsa Austria iz Salzburga, vse domače tekme igrajo na umetni travi. SPINS je po pogovoru s Knavsom povedal, da so igralci prišli do ugotovitev, da se igralna doba nogometašev zaradi povsem drugačnih in pogostejših poškodb na umetni travi skrajša za štiri leta.
Do podobnih rezultatov so prišli tudi v drugih evropskih državah, zato se slovenski nogometaši in SPINS strinjajo s FIFPro glede igranja uradnih tekem na umetni travi. "Mi podpiramo prizadevanja FIFA, UEFA in NZS pri odpiranju čim več igrišč z umetno travo. Seveda smo za to, da se na tej površini igrajo trening tekme, morda kakšna tekma v npr. zimskih razmerah, ko ni druge možnosti, vendar slovenski nogometaši tako kot njihovi kolegi po vsem svetu menijo, da dokler tehnologija ne napreduje do te mere, da bi bili občutki do 80 odstotkov podobni igranju na naravnih površinah, zaradi poškodb uradnih tekem nočejo igrati na umetni travi," je rezultate ankete razkril predsednik SPINS Dejan Stefanovič. (STA)

- Vprašalnik -

Umetna trava


Nova igrišča rastejo kot gobe po dežju in njihova širitev se zdi neustavljiva. Ampak, kakšno je o tem mnenje igralcev?

Povej ali si opredeljen za, proti ali si nevtralen s tem, da prekrižaš ustrezni kvadratek. Nato obkroži ustrezno črko, ki se najbolj približa tvojemu mnenju. Lahko obkrožiš tudi več črk, ki izražajo tvoje mnenje znotraj tvoje izbrane opredelitve.

ZA UMETNO TRAVO:

Kvaliteta umetne trave je danes dobra. Nimam nobenih pripomb glede igranja na umetni travi od časa do časa.
Cilj bi moral biti, da se igra izključno na umetni travi. Le takrat so lahko pogoji za igranje enaki kjerkoli.
PROTI UMETNI TRAVI:

Nogomet postane popolnoma drugačna, klinična igra na umetni travi. Zaradi tega sem proti igranju na umetni travi.
Na umetni travi se lažje poškoduješ. Dodatno pa tudi ni bilo opravljenih dovolj raziskav o dolgoročnejših učinkih. Zaradi tega sem proti.
Na umetni travi ne moreš pokazati spretnosti, ki jih znaš že od otroštva.
Mislim, da je umetna trava idealna za trening, ne pa za uradne tekme.
NEVTRALEN:

Nogometaše se nikoli ne vpraša za mnenje, zato ni pomembno ali sem za ali proti. Mislim, da razvoja ni mogoče zaustaviti.
Najpomembnejše je, kaj prihodnje generacije mislijo o umetni travi. Te so zrasle ob njej in so glavna skupina, ki bo morala igrali na umetni travi v prihodnosti.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji