Novice

< nazaj

V Ljubljani mednarodna konferenca FIFPro

Datum: 20.1.2006

V ponedeljek in torek (23. in 24. januarja) bo v Ljubljani na pobudo Sindikata poklicnih igralcev nogometa Slovenije (SPINS) pomembna konferenca Mednarodne zveze poklicnih nogometašev (FIFPro) o socialnem dialogu v nogometu, v okviru projekta Evropske komisije. Dvodnevnega zasedanja v Hotelu Union se bodo udeležili predstavniki desetih držav članic Evropske unije, poleg pa tudi predstavniki hrvaških igralcev, olgoročni cilj pa je enotna kolektivna pogodba v EU na področju nogometa.
Konferenca o socialnem dialogu, ki je prepleten s številnimi dejavniki, bo potekala v dveh delih; poleg te v Ljubljani, kjer bosta sodelovala tudi generalni sekretar FIFPro Theo van Seggelen ter bodoči predsednik FIFPro Gerardo Movilla, bo marca še ena v Dublinu za preostale članice EU. Predvidoma junija se bodo predstavniki desetih držav še enkrat sestali v Ljubljani, prav tako tudi v Dublinu, nato pa naj bi novembra letos v Bruslju predstavili in usklajevali svoja stališča.
V ponedeljek bo Van Seggelen predstavil strategijo FIFPro v zvezi s socialnim dialogom in program za leto 2006 ter ob tem predstavil tudi poročilo delovne skupine Evropske nogometne zveze (UEFA) glede minimalnih zahtevkov kolektivne pogodbe. Pogovarjali se bodo tudi o implementaciji pravil FIFA na nacionalni ravni, o zgodovini socialnega dialoga ter ciljih konference. Drugi dan si pri SPINS želijo, da bi pod drobnogled vzeli tudi slovenske odnose in pravilnike in pripravili načrte za prihodnost, govornik pa bo tudi predstavnik Združenja prvoligašev 1. SNL. To bo hkrati tudi prvi obisk FIFPro v Sloveniji na tej ravni. (STA)

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji