Novice

< nazaj

V novem statutu NZS bo tudi neodvisna arbitraža za reševanje sporov

Datum: 14.1.2008

 Lahko bi rekli tudi nova velika zmaga za slovenske nogometaše, saj so predstavniki NZS končno obljubili, da bo v spremenjenem statutu NZS nov organ, in sicer neodvisna arbitraža NZS, ki bo oblikovana po načelu nepristranskosti. Po vzoru FIFA DRC to pomeni, da bo sestavljena z enakovrednim zastopstvom arbitrov, ki jih bo s strani slovenskih nogometašev imenoval SPINS. Doslej je namreč v okviru Komisije za status igralcev pri NZS sodeloval le en predstavnik SPINS, pri organu Združenja prvoligašev pa le dva predstavnika SPINS od skupno petih arbitrov, pri obeh institucijah pa ni bilo nobenega predstavnika igralcev na drugi stopnji, torej v okviro Komisije za pritožbe NZS.
Krovno organizacijo v slovenskem nogometu pa niso prepričali le argumenti pogajalske skupine SPINS, temveč v prvi vrsti okrožnica FIFA 1129, ki je uresničila določila Memoranduma o sodelovanju med FIFA in FIFPro kot svetovno zvezo nogometnih sindikatov. Le ta članice FIFA zavezuje k ustanovitvi neodvisnih arbitraž in spoštovanju osnovnih pravic nogometašev. FIFA je svojim članicam posredovala tudi minimalna priporočila za sestavo poslovnika arbitraže, ki zagotavljajo pošten in pravičen postopek ter razsodbo.
Po novem naj bi bi bilo razreševanje sporov enostopenjsko in zato tudi bistveno hitrejše, za vse spore pa bo pristojna le ena arbitraža, ki bo delovala pri NZS.
Na povezavi spodaj lahko najdete navedeno okrožnico ter tudi vse ostale okrožnice FIFA.

Okrožnice FIFA ...

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji