Novice

< nazaj

Poziv k oddaji vlog za izplačila sredstev iz ”jamstvenega sklada” FIFA

Datum: 12.1.2021
Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO je objavilo drugi poziv nogometašem, za prijavo neizplačanih sredstev, s strani bivših delodajalcev (klubov), iz sklada za zaščito igralcev FIFA / FIFPRO, ki se se nanašajo na obdobje med 1. julijem 2020 in 31. decembrom 2020.
 
Nogometaši, ki menijo, da so upravičeni do ugodnosti iz sklada za zaščito igralcev, se lahko obrnejo na FIFPRO, preko obrazca na tej povezavi ali na naslov: playerfund@fifpro.org, do 20. Januarja 2021.
 
V prošnji za sredstva je potrebno navesti vse dokaze in priložiti vso dokumentacijo, s katerimi razpolagate, na primer kopijo ustrezne pogodbe o igranju nogometa, odločbo sodišča, povzetek vašega položaja/statusa in podatke o statusu vašega nekdanjega kluba. Če bodo potrebne dodatne informacije, se bo FIFPRO obrnil na vas.
 
Naj spomnimo, da sta Svetovna nogometna zveza FIFA in Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO v letu 2020 dosegla dogovor o ustanovitvi tako imenovanega sklada za zaščito nogometašev, katerega cilj je zagotoviti finančno podporo tistim igralcem, katerih klubi ne izpolnjujejo pogodbenih obveznosti in zaradi različnih razlogov (predvsem insolventnost kluba) nimajo možnosti, da bi plačila dogovorjena s klubi dobili izplačana.
 
FIFA je za sklad do leta 2022 namenila 16 milijonov dolarjev (USD), pri čemer bodo sredstva razdeljena na naslednji način: 3 milijone USD v letu 2020, 4 milijone USD leta 2021 in 4 milijone USD leta 2022, ter dodatnih 5 milijonov USD, namenjenih za retroaktivno zaščito plač igralcev za obdobje med julijem 2015 in junijem 2020.
  
Večkrat smo že pisali, da je tudi sindikat SPINS v letu 2019 sklenil dogovor z Nogometno zvezo Slovenije in nogometnimi klubi 1. SNL, o ustanovitvi tako imenovanega jamstvenega sklada v Sloveniji, za katerega se je zavzemal vse od svoje ustanovitve. Med deležniki v nogometu je tako v obravnavi predlog Pravilnika o jamstvenem skladu NZS, ki ga mora obravnavati in potrditi še IO NZS.
 
Sindikat SPINS je sicer v letu 2017 izvedel prvo izplačilo iz ”garancijskega sklada”, inštituta oziroma ugodnosti za člane, ki je bila v tistem letu novost. Naj spomnimo, da se je vodstvo sindikata SPINS, po dolgih letih čakanja in prepričevanj socialnih partnerjev na področju nogometa odločilo, da samostojno ustanovi ”garancijski sklad”, v upanju, da bodo v prihodnje pri financiranju sklada sodelovali tudi ostali deležniki. V prvem letu delovanja sklada je sindikat SPINS zagotovil sredstva iz lastnih rezerv, z rebalansom proračuna za tekočo tekmovalno sezono. Pravico do sredstev iz sklada imajo izključno člani SPINS, in sicer pod enakimi pogoji, ki jih predvideva Pravilnik SPINS o pravni pomoči, torej da imajo nogometaši podpisane pristopne izjave in poravnano članarino na začetku tekmovalne sezone oziroma najmanj šest mesecev pred uveljavljanjem te pravice.
 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji