Novice

< nazaj

„HOMOSEKSUALNOST IN NOGOMET Z ROKO V ROKI: naslavljanje homofobije na velikih športnih prireditvah”

Datum: 21.11.2017
Več kot 70 udeležencev iz 17 držav se je zbralo na Fakulteti za šport Univerze v Ljubljani, da bi razpravljali o temah, kot so homofobija, predsodki in nasilje nad skupnostjo LGBTIQ v okviru nogometa in svetovnega prvenstva v nogometu, ki bo v Rusiji leta 2018.

Na Fakulteti za šport Univerze v Ljubljani se je danes začela evropska konferenca z naslovom QUEERING FOOTBALL – Addressing Homophobia at Mega Sport Events (slo. HOMOSEKSUALNOST IN NOGOMET Z ROKO V ROKI: naslavljanje homofobije na velikih športnih prireditvah). Zbralo se je več kot 70 udeležencev iz 17 držav in treh celin, vključno z aktivisti, študenti, novinarji, prostovoljci, praktiki, raziskovalci ter predstavniki nevladnih, športnih in javnih organizacij.

Koordinator konference in direktor Inštituta za razvoj športa SPOLINT dr. Milan Hosta je pozdravil udeležence: „Diskriminacija in nestrpnost sta mati in oče, nasilje pa je njun sin. Vsakič, ko smo priča diskriminaciji, nestrpnosti strahu in nasilju, bi se nanje morali odzvati, še zlasti v športu. Razpravljajmo o teh temah, ki so tabuizirane, da ne bodo več tabu.“ Generalni direktor Direktorata za šport, ki deluje v sklopu slovenskega ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, dr. Boro Štrumbelj je potrdil, da „bi se morali zavedati, da Evropa spodbuja človekove pravice, a je hkrati prostor, kjer sta se začeli prva in druga svetovna vojna. Konference, kot je ta, bi morale potekati v številnih državah, da bi se tako na pravi način izmenjavale prakse in naslavljale težave. Šport je pomemben, saj ga opazujejo številni ljudje, zato bi morala politika ničelne tolerance veljati za vse športne prireditve“. Vodja pisarne za socialno varstvo Mestne občine Ljubljana Tanja Hodnik je dejala, da „ponosno podpiramo skupnost LGBT na različnih področjih, kot so kultura, šport, prosti čas in druga“. Navzoč je bil tudi zagovornik načela enakosti v Sloveniji Miha Lobnik: „Ne gre le za sankcije, temveč tudi za pozitivni pristop ter identifikacijo šampijonov in vzornikov, saj lahko težave tako naslovimo na pozitiven način. Športniki imajo ogromen potencial; morali bi se zavedati, kako jih je mogoče vključiti.“

Dvodnevni program konference zajema razprave o homofobiji, človekovih pravicah, predsodkih in nasilju nad skupnostjo LGBTIQ v okviru športa in nogometa. Poseben poudarek bo namenjen bližajočemu se zadnjemu delu priprav na svetovno prvenstvo v nogometu, ki bo leta 2018 v Rusiji. Potekale bodo tudi delavnice, plenarna predavanja ter tematske okrogle mize. Namen konference je zlasti spodbuditi medsektorsko in mednarodno povezovanje, aktivno udeležbo navzočih, izmenjavo izkušenj, dobre prakse, idej, pristopov ter mnenj.

Organizator prireditve je Inštitut za razvoj športa SPOLINT v sodelovanju z dunajskim inštitutom za dialog in sodelovanje (Vienna Institute for Dialogue and Cooperation) ter Univerzo v Ljubljani. Prireditev je del projekta z naslovom Queering footbal, ki ga sofinancira Evropska unija, njegov koordinator pa je dunajski inštitut za sodelovanje in dialog. Projektna koordinatorica Nikola Staritz meni, da „se napredki vidijo, vse več pobud na lokalni ravni se tudi ukvarja s homofobijo, ki pa na ravni politike še vedno pogosto ni prepoznana kot težava. Čaka nas še veliko dela.“

Ostale novice

 • 'Raising our game': strokovni forum na temo ženskega nogometa
  27.7.2022

  'Raising our game': strokovni forum na temo ženskega nogometa

  V Londonu je potekal dvodnevni forum ‘Raising our game’, ki ga je organiziralo Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO, udeležila pa se ga je tudi bivša reprezentantka in članica upravnega odbora SPINS, Tjaša Tibaut.

 • Sindikat SPINS pomagal mlademu nogometašu iz Senegala
  14.7.2022

  Sindikat SPINS pomagal mlademu nogometašu iz Senegala

  Pred dnevi se je na sindikat SPINS po nasvet zetekel mladi enaindvajsetletni nogometaš iz Senegala, Bakary Keita. Vodstvo sindikata ga je nemudoma podprlo in se dogovorilo s trenerjem ND Ilirija, Goranom Stankovićem, da ta obišče četrtkov trening.

 • Stavka kanadskih nogometašev
  6.6.2022

  Stavka kanadskih nogometašev

  Pripravljalna tekma med nogometnima ekipama Kanade in Paname sinoči ni bila odigrana zaradi stavke kanadskih nogometašev.

 • Umrl je Goran Sanković
  5.6.2022

  Umrl je Goran Sanković

  Z veliko žalostjo sporočamo, da je umrl celjski nogometaš in nekdanji slovenski reprezentant Goran Sanković.

 • Predsednik FIFA gost skupščine španskega sindikata AFE
  1.6.2022

  Predsednik FIFA gost skupščine španskega sindikata AFE

  Španski sindikat profesionalnih nogometašev AFE organiziral redno letno skupščino, na kateri je sodelovalo več kot 400 članov. Vabilu na srečanje se je odzval poseben gost, predsednik FIFA Gianni Infantino.

Sorodne novice

Sponzorji