Novice

< nazaj

Objavljene smernice o spoštovanju in zagotavljanju pravic športnikov

Datum: 17.7.2017
Svetovno združenje sindikatov na področju športa World Players Association je konec preteklega tedna objavilo programski dokument oziroma smernice, katerim bo v začetku prihodnjega leta sledila Splošna deklaracija o človekovih pravicah športnikov, o kateri smo že pisali. Objavljeni dokument namreč določa vsebine, ki bodo nepogrešljive pri uresničevanju deklaracije. Pri organizaciji World Players Association so prepričani, da bo dokument služil tudi kot dobra osnova za začetek pogajanj z vodstvenimi kadri na področju globalnega športa. 
 
V okviru konference ministrov in visokih uradnikov na področju športa (MINEPS), ki se je pretekli teden odvila v Kazanu (Rusija), so predstavniki svetovnega združenja sindikatov na področju športa World Players Association (WPA) predstavili programski dokument, ki opredeljuje nujnost zaščite pravic športnikov, kot temelj vsakega učinkovitega pristopa k zagotavljanju integritete športa. ”Integriteto v športu je moč doseči le s sredstvi, ki podpirajo celovit pristop k zastavljenim ciljem,” je v uvodnem nagovoru dejal izvršni direktor WPA Brendan Schwab.
 
V ta namen je organizacija WPA objavila dokument, katerega namen je zagotoviti, da so temeljne pravice športnikov zaščitene, spoštovane in zajamčene. Dokument podaja obvezo mednarodnim športnim organizacijam (ISO) in drugim pomembnim zainteresiranim skupinam v športu, da sprejmejo politiko o pravicah športnikov in udejanjijo potrebne zaveze ter obveznosti, ki jih vsebuje takšna športna politika.
 
"Za poklicne športnike navadno veljajo izredni in zapleteni predpisi, ki nemalokrat namerno zaobidejo področje uporabe nacionalnega delovnega prava. Če ni pravnega okvira za zaščito, ostanejo športniki sami pri reševanju problem, kar predstavlja precejšnje tveganje za njihove športne kariere. Zato se mora šport zavezati, da bo vzpostavil zanesljive in zaupanja vredne procese, ki ščitijo in podpirajo pravice svojih temeljnih deležnikov, "je dejal Schwab.
 
Zaveze glede pravic športnikov, določene v novo nastalem dokumentu, temeljijo na izvajanju vodilnih načel Združenih narodov o poslovnih in človekovih pravicah (UNGP). UNGP so globalni standard, ki pomaga poslovnim subjektom pri preprečevanju negativnih vplivov na pravice drugih in obravnavanju takšnih učinkov, če se le ti pojavijo. Temeljijo na tristopenjskem okviru "zaščita, spoštovanje in odpravljanje", ki zahteva sprejetje politike o človekovih pravicah, skrbno ravnanje, dostop do učinkovitega pravnega sredstva in preglednega poročanja. Zaveze in obveznosti iz novega dokumenta zagotavljajo podoben okvir za mednarodne športne organizacije, ki jim omogoča zaščito človekovih pravic športnikov in spoštovanje temeljnih konvencij Mednarodne organizacije dela. Neupoštevanje temeljnih pravic delavcev, športnikov, je med številnimi tveganji, ki jih nova politika športa ugotavlja kot pomembne. Vključujejo tudi omejevanje prostega dostopa do športnih aktivnosti in uživanja športa z enakimi možnostmi. Druga ugotovljena tveganja so trgovina, neustrezni delovni pogoji in nezadostna zaščita podatkov.
 
Združenje sindikatov na področju športa WPA je zavezano k sodelovanju z vsemi deležniki, ki nadzorujejo šport, nacionalnimi športnimi organizacijami, ligami, delodajalci, podjetji in vladnimi institucijami in temu, da bi programski dokument zaživel ter vplival na okolje, ki je dobro urejeno in zavezano k zagotavljanju temeljnih pravic vseh, ki se ukvarjajo s športom, vključno s športniki.

Besedilo dokumenta si lahko ogledate na tej povezavi.

Ostale novice

 • 'Raising our game': strokovni forum na temo ženskega nogometa
  27.7.2022

  'Raising our game': strokovni forum na temo ženskega nogometa

  V Londonu je potekal dvodnevni forum ‘Raising our game’, ki ga je organiziralo Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO, udeležila pa se ga je tudi bivša reprezentantka in članica upravnega odbora SPINS, Tjaša Tibaut.

 • Sindikat SPINS pomagal mlademu nogometašu iz Senegala
  14.7.2022

  Sindikat SPINS pomagal mlademu nogometašu iz Senegala

  Pred dnevi se je na sindikat SPINS po nasvet zetekel mladi enaindvajsetletni nogometaš iz Senegala, Bakary Keita. Vodstvo sindikata ga je nemudoma podprlo in se dogovorilo s trenerjem ND Ilirija, Goranom Stankovićem, da ta obišče četrtkov trening.

 • Stavka kanadskih nogometašev
  6.6.2022

  Stavka kanadskih nogometašev

  Pripravljalna tekma med nogometnima ekipama Kanade in Paname sinoči ni bila odigrana zaradi stavke kanadskih nogometašev.

 • Umrl je Goran Sanković
  5.6.2022

  Umrl je Goran Sanković

  Z veliko žalostjo sporočamo, da je umrl celjski nogometaš in nekdanji slovenski reprezentant Goran Sanković.

 • Predsednik FIFA gost skupščine španskega sindikata AFE
  1.6.2022

  Predsednik FIFA gost skupščine španskega sindikata AFE

  Španski sindikat profesionalnih nogometašev AFE organiziral redno letno skupščino, na kateri je sodelovalo več kot 400 članov. Vabilu na srečanje se je odzval poseben gost, predsednik FIFA Gianni Infantino.

Sorodne novice

Sponzorji