Novice

< nazaj

Imperl kot Bosman

Datum: 24.4.2009

Rokometni vratar David Imperl je na sodišču s pomočjo sindikata športnikov premagal nekdanji klub, ki je od njega terjal odškodnino tudi po izteku pogodbe.

Nekdanji rokometni vratar Preventa iz Slovenj Gradca in zdaj čuvaj mreže Trima iz Trebnjega, David Imperl, je dobil ponovljeni sodni proces proti koroškemu klubu, kar je prva potrditev Bosmanovega pravila v slovenskem športu. Bosmanovo pravilo se nanaša na belgijskega nogometaša Jean-Marca Bosmana, ki je leta 1995 na evropskem sodišču zmagal v sporu s svojim nekdanjim klubom glede omejitve števila tujih igralcev in posledično omejitve prostega gibanja in združevanje delavcev, torej tudi odprave odškodnin po izteku pogodb. ''Imperla je pogodba zavezovala, da ob prestopu v drug klub plača odškodnino tudi po poteku pogodbe. Takšno omejevanje je nedopustno in nima pravne podlage,'' je včeraj povedal Imperlov odvetnik David Kenda.

Pri sindikatu športnikov in pri SPINS opozarjajo, da je tovrstnih primerov pri nas še veliko, zlasti v amaterskem športu. Športniki pogodbe s takšno omejevalno klavzulo, ki izvira še iz jugoslovanskih nogometnih predpisov, navadno podpišejo, ker so šibkejša pogodbena stranka. Spomnimo se, da mnogi mladi športniki, ki se s športom še ne ukvarjajo poklicno, lahko svoj klub tudi po poteku pogodbe zapustijo le tako, da si sami ali jim starši plačajo odškodnino. ''Ta sodba je pomemben mejnik v slovenskem športu, zelo pogosta je namreč situacija, ko društva s svojimi internimi pravili svojim članom zaračunavajo odškodnino za odhod v drugo društvo,'' pojasnjuje Andrej Pohar iz odvetniške družbe Čeferin in član upravnega odbora sindikata športnikov.

''V Prevent sem prišel brez odškodnine, po koncu pogodbenega roka pa so Slovenjgradčani zame zahtevali denarno nadomestilo. Ker so vedeli, da bom zapustil klub, mi zadnjih nekaj mesecev niso izplačali plače. Tako so si povrnili odškodnino,'' je povedal David Imperl. ''To je protipravno. Druga stvar je, če klub zapustiš med sezono, ko imaš pogodbo. Moj primer je prvi, ki je bil rešen v prid igralca. Upam, da se to ne bo ponavljalo,'' je dodal Krčan, ki je Prevent zapustil po sezoni 2004/05. Oškodovan je bil za 6000 evrov. Te je tudi iztožil, skupaj z zamudnimi obrestmi.

SPINS

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji