Novice

< nazaj

Pokojnine za športnike velik problem

Datum: 20.4.2009

Sindikat športnikov Slovenije in SPINS si že štiri leta prizadevata za poseben poklicni sklad za športnike, ki bi omogočil neobdavčeno varčevanje športnikom v času njihove aktivne kariere ter izplačilo prihrankov takoj pokoncu le te.

Omenjena rešitev bi tudi klubom v mnogočem olajšala poslovanje ter omogočila večjo socialno varnost športnikom. Predstavniki obeh sindikatov so glede sklada že opravili razgovore z Ministrstvom za delo družino in socialne zadeve ter Ministrstvom za šolstvo in šport, kjer so dobili pozitivne odgovore, čakajo pa še na sestanek na Ministrstvu za finance. Po pridobitvi mnenj treh pristojnih ministrstev jih čaka sestanek pri Predsedniku vlade RS, nato pa bo vložen ustrezen predlog zakona v zakonodajno proceduro.

Eden od perečih problemov za športnike so tudi pokojninski prispevki, ki, gledano skozi celotno delovno dobo športnika, nikakor niso konstantno visoki oziroma so po koncu športne kariere običajno celo minimalni. Kot v nebo vpijoč primer lahko vzamemo pokojnino Branka Oblaka. Spletna stran Požar report namreč poroča, da legendarni slovenski nogometaš in nekdanji selektor slovenske nogometne reprezentance nestrpno pričakuje pokojnino iz nemške državne blagajne, ki naj bi mu navrgla le okoli 600 evrov mesečno.

Branko Oblak, eden izmed najboljših slovenskih nogometašev vseh časov, nekdanji jugoslovanski reprezentant in bivši selektor slovenske reprezentance, prejema samo 313 evrov pokojnine. No, k temu lahko prišteje še hrvaško: za tri leta igranja v splitskem Hajduku mu hrvaška država nakazuje celih 50 kun ali 8 evrov pokojnine. Dvainšestdesetletni nekdanji legendarni nogometaš zato nestrpno pričakuje nemško pokojnino (za dolgoletno igranje v Schalkeju 04 in slovitem Bayernu), ki naj bi mu navrgla okoli 600 evrov mesečno, vendar jo bo začel dobivati šele prihodnje leto po 27. maju, ko bo dopolnil 63 let.

SPINS

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji