Novice

< nazaj

Iz medijev - Nova grožnja s stavko

Datum: 13.11.2007

Kljub zasedanju na visoki ravni v Hotelu Union v Ljubljani je četrta skupščina sindikata nogometašev minila brez medijske pompoznosti. Na dnevnem redu je bilo kar osemnajst točk, toda zasedanje najvišjega organa SPINS se je končalo v manj kot stotih minutah.
Dejan Stefanovič tokrat ni iskal medijske odmevnosti, v prvi vrsti si je želel brezhibne izpeljave sicer redne skupščine sindikata nogometašev, ki pa je vključevala tudi volitve. Zanimivo, SPINS ima volilno skupščino na sporedu vsaki dve leti, a so bile tokrat na sporedu le volitve predsednika, volitve ostalih organov pa bodo na vrsti čez dve leti. Delovno predsedstvo sta sestavljala Stefanovič in podpredsednik Spinsa Ilija Kitič, od vodstva sta bila prisotna še člana UO Janez Strajnar in Jaka Jakopič, strokovni sodelavec Nihad Pejkovič in predsednik nadzornega odbora Ermin Topuz, ki je bil na to funkcijo za obdobje štirih let imenovan pred dvema letoma.
(EKIPA)

Na Gali tudi Zidane?
Topuz ni imel večjih pripomb na (finančno) delovanje sindikata, v finančnem poročilu za leto 2006 je omenil, da je na koncu leta na računu ostalo 4900 evrov. Glavni prihodki Spinsa so donacije svetovnega sindikata nogometašev FIFProja, članarine in tudi sponzorske pogodbe, med odhodki navajajo plače, administrativne stroške in projekte, kot je prireditev SPINS XI Gala, ki je lani sicer prinesla kar za 40 tisoč evrov primanjkljaja (po Stefanovičevih besedah je bilo zaradi dolgoročnih načrtov to zavestno), a za prihodnje leto (predvidoma aprila) načrtujejo najmanj tako slovesno prireditev. Prvi mož Spinsa je med vrsticami omenil, da si prizadeva za prihod takšnega zvezdnika, kot je denimo Zinedine Zidane. Člani sindikata so sicer soglasno potrdili sklep, da SPINS XI Gala oziroma razglasitev najboljših nogometnih osebnosti leta zaradi zagotovitve udeležbe ne bo več v decembru, ampak v spomladanskem terminu pred zaključkom vsake sezone.

Smola, ker je na oblasti desnica
Med temami, ki so zanimive širši javnosti, velja poudariti izraženo nezadovoljstvo sindikata (v tem primeru tudi sindikata športnikov, ne le nogometašev) nad zdajšnjo vladno garnituro. Še ta mesec naj bi se sestali z novo ministrico za delo, družino in socialne zadeve Marjeto Cotman, po Stefanovičevih besedah pa zdajšnja vlada za športnike ni naredila ničesar. "Imamo smolo, da je na oblasti desnica, ki za sindikate nima posluha. Pred naslednjimi volitvami bomo vsekakor povedali, koga morajo voliti športniki," je brez dlake na jeziku pripomnil Stefanovič in namignil, da se očitno obeta popoln zasuk na slovenskem političnem nebu.

Stefanovič se je ob tem navezal tudi na mačehovski odnos slovenskih zavarovalnic do zavarovanj športnikov, drugače pa naj bi bilo v tujini. "Imamo ponudbo tuje zavarovalnice, ki obljublja izplačilo zavarovalnine v višini sto tisoč evrov ob letni premiji 1500 evrov. Pogoj je, da bi se zavarovali vsi igralci 1. SNL. Dogovarjamo se, da bi omenjeni znesek v enakem deležu porazdelili na združenje in sindikat," je pojasnil Stefanovič in potrdil, da gre za svetovno znano angleško zavarovalnico Lloyds.

V Spinsu sicer opozarjajo na redno in skoraj vzorno sodelovanje z združenjem, odkar je njegov direktor Mitja Hlastec. V sindikatu verjamejo, da bodo do konca te sezone, torej do junija 2008, pripravili tako imenovano enotno pogodbo za profesionalne nogometaše, ki bi bila obvezna za vse klube in pripravljena do te mere, da bi v njo v bistvu vpisovali le številke.

Sporne odškodnine za amaterje
Manj vzorno je po navedbah sindikata sodelovanje z nogometno zvezo, saj se nekatere spremembe, ki so bile sprejete pred dvema letoma, še vedno ne izvajajo. Arbitraža še vedno deluje počasi, kar potrjuje primer Zorana Pavloviča (pobuda je, da postopek od vloge do sklepa ne bi smel trajati več kot 30 dni), ta komisija bi morala biti po mnenju sindikata na ravni NZS in ZNL enotna in le na prvi stopnji, SPINS pa bi moral imeti v njej polovično zastopstvo (za zdaj je pri nogometni zvezi to 20-odstotno, pri združenju pa 40-odstotno).


Še večje jabolko spora pa predstavljajo odškodnine za amaterje, ki jih NZS očitno ne želi ukiniti, čeprav jih v starih članicah Evropske skupnosti z izjemo Avstrije ne poznajo več, ohranjajo pa jih le še v nekaterih vzhodnih državah in državah, ki so nastale po razpadu Jugoslavije. "Odškodnine za amaterje je ukinila tudi Hrvaška. Generalni sekretar hrvaške nogometne zveze je Danetu Joštu svetoval, naj odškodnine zadrži, kolikor dolgo jih bo lahko," pravi predsednik Spinsa in ob tem znova zagrozil s stavko igralcev 1. SNL in 2. SNL oziroma s splošnim protestom nogometašev v vseh ostalih ligah. Tudi pri tem je na včerajšnji skupščini dobil soglasno podporo.

Stefanovič se opira na vse boljša poznanstva v visokih mednarodnih krogih, vključno s Fifo in Uefo, s katerima tvorno sodeluje FIFPro. Na kongresu svetovnega sindikata, ki bo od 22. do 26. novembra v Barceloni, bo Stefanovič kandidiral za mesto v izvršnem odboru.

Na skupščini Spinsa so sicer znova predstavili že znana prizadevanja za oblikovanje garancijskega sklada 1. SNL in 2. SNL, kar naj bi bilo prav tako pripravljeno do junija prihodnje leto, a ne brez primerne (finančne) naklonjenosti združenja in NZS. Statut sklada je SPINS pripravil po vzoru italijanskega garancijskega sklada, seveda v veliko manjših finančnih okvirih. Če bo SPINS uspel v omenjenih prizadevanjih, bo sezona 2008/09 prinesla veliko novosti.


(Ne)zaželeni
Predsednik Sindikata profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (SPINS) Dejan Stefanovič se je po preštevanju prisotnih na četrti skupščini te ne najbolj zaželene organizacije v slovenskem nogometu ob odsotnost nekaterih obregnil z besedami: "Zakaj niso na skupščini prisotni predstavniki vseh klubov prve in druge lige? Tudi to najbrž kaže na to, da se nekateri še vedno bojijo našega delovanja."

Res zanimivo, da od prvoligaških klubov svojega predstavnika poleg igralcev Livarja niso imeli tudi nogometaši Maribora, barve drugoligaških klubov pa so zastopali predstavniki Bele krajine, Bonifike, Mure, Rudarja in Krškega. Zamisel je sicer bila, da bi bila na zasedanju prisotna najmanj dva predstavnika iz vsakega kluba prve in druge SNL. Čeprav je vodstvo obljubilo povrnitev potnih stroškov, pa gneče v salonu Orhideja Hotela Union v Ljubljani ni bilo. Izkazalo se je, da so bili povabljeni le še predstavniki Sindikata športnikov Slovenije (SŠS) in Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) ter nekateri predstavniki nižjeligaških klubov, ne pa tudi Nogometna zveza Slovenije, Združenje klubov 1. SNL in navsezadnje mediji. Izpadlo je, da se je tudi Ekipa bolj kot ne po naključju znašla na skupščini.
(Ekipa 12. 11. 2007)

Ostale novice

Sorodne novice

 • Pozitivne spremembe tudi v evropski diviziji FIFPRO
  18.11.2021

  Pozitivne spremembe tudi v evropski diviziji FIFPRO

  Predsednik SPINS, Dejan Stefanović, izbran tudi v izvršni odbor evropske divizije FIFPRO.

 • Pariz gosti generalno skupščino FIFPRO 2021
  16.11.2021

  Pariz gosti generalno skupščino FIFPRO 2021

  Prvič po letu 2019 so se člani skupščine FIFPRO, z upoštevanjem strogih zdravstvenih meril, srečali v Parizu.

 • XIII. skupščina SPINS
  18.11.2020

  XIII. skupščina SPINS

  V skladu s statutom SPINS je bila v ponedeljek 16. 11. 2020 sklicana 13. redna skupščina sindikata, ki pa je bila tokrat volilna. Poleg novih članov in članic upravnega odbora je bil za naslednje mandatno obdobje izvoljen tudi predsednik sindikata.

 • XII. skupščina SPINS
  3.12.2019

  XII. skupščina SPINS

  Na redni skupščini SPINS potrjen predlog standardne pogodbe za trenerje ter zavarovanje za člane za primer trajne nesposobnost za igranje nogometa.

 • Vabilo na skupščino sindikata SPINS
  22.11.2019

  Vabilo na skupščino sindikata SPINS

  V skladu s statutom SPINS je predsednik sindikata, Dejan Stefanović, sklical XII. skupščino sindikata, ki bo v ponedeljek 2. 12. 2019, v Ljubljani.

Sponzorji