Novice

< nazaj

Vložena ovadba zoper generalnega sekretarja NZS

Datum: 17.12.2008

Preko Odvetniške družbe Čeferin je danes SPINS vložil ovadbo zoper generalnega sekretarja NZS Daneta Jošta zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja kršitve pravic do sodelovanja pri opravljanju in kršitve sindikalnih pravic ter kršitve 76. člena Ustave RS.

"To je prvi primer v Evropi sploh, da bi delodajalec - nogometna zveza - preprečeval igralcem stik s sindikatom. Imamo polno podporo Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), ovadbo pa bomo poslali tako na Mednarodno (FIFA) kot Evropsko nogometno zvezo (UEFA), generalni sekretar mednarodnega sindikata FIFPro Theo van Seggelen pa bo o omenjenem primeru tudi osebno obvestil oba predsednika mednarodnih zvez, Joseppa Blatterja in Michela Platinija," je še povedal Stefanović.

Vsebina ovadbe:

Osumljeni Dane Jošt je generalni sekretar Nogometne zveze Slovenije (NZS). Oškodovanec je Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenija (SPINS), katerega predsednik je Dejan Stefanović, poleg tega pa so oškodovani tudi vsi reprezentanti nogometne državne reprezentance Republike Slovenije.

Predsednik oškodovanca je v letu 2008 hotel že večkrat organizirati sestanek z nogometaši, člani nogometne državne reprezentance Republike Slovenije. V zvezi s tem je od predstavnikov Nogometne zveze Slovenije (predvsem od osumljenca) vedno znova prejemal odgovore, da si reprezentanti sploh ne želijo sestanka s predstavnikom oškodovanega sindikata ter da ne potrebujejo nobenih "posrednikov" med reprezentanti in vodstvom NZS. Osumljenec je tudi prepovedal omenjene sestanke kadarkoli in kjerkoli v času priprav na reprezentančne tekme - tudi v trajanju štirih zaporednih dni ter celo v prostem času reprezentantov.

Pri tem oškodovanec poudarja, da NZS v razmerju do reprezentantov dejansko nastopa kot delodajalec, saj razmerje izpolnjuje vse znake 4. člena Zakona o delovnih razmerjih (ZDR). Delovno razmerje je po dikciji omenjenega člena ZDR razmerje med delavcem in delodajalcem, v katerem se delavec prostovoljno vključi v organiziran delovni proces delodajalca in v njem za plačilo, osebno in nepretrgano opravlja delo po navodilih in pod nadzorom delodajalca. NZS je kot delodajalec zato dolžan le tem zagotavljati enake pravice kot ostalim delavcem v Republiki Sloveniji.

Pri tem je potrebno povedati, da je vsaj 11 reprezentantov članov oškodovanega sindikata, kar izhaja iz priloženih pristopnih izjav (gre za reprezentante Valterja Birso, Mirana Burgiča, Andreja Komca, Branka Iliča, Jasmina Handanoviča, Bojana Jokiča, Aleša Mejača, Marka Šulerja, Andraža Kirma, Antona Žlogarja in Boštjana Cesarja). Glede vseh ostalih reprezentantov pa oškodovanec poudarja, da so ti člani sindikatov v državah, kjer igrajo v svojih klubih in so tako tudi člani oškodovanega sindikata, ker so omenjeni tuji sindikati člani organizacije FIFPro, enako kot oškodovanec. Gre sicer za mednarodno organizacijo, ki združuje profesionalne igralce nogometa v 42 državah po svetu.

V zvezi z zgoraj omenjenimi javnimi in zasebnimi izjavami osumljenca oškodovanec poudarja, da so se reprezentanti s predstavnikom sindikata v resnici hoteli sestati, kar je razvidno tudi iz izjave reprezentanta Roberta Korena, kapetana reprezentance, v časopisu Ekipa z dne 22.11. 2008. Na strani 31 omenjenega časopisa je namreč Robert Koren izjavil, da nikakor ne drži, da pri reprezentantih ni bilo nobenega interesa in želje po sestanku, kot je bilo to sporočeno s strani NZS.

Poleg tega je osumljenec v telefonskem pogovoru s pooblaščenci oškodovanca jasno izjavil, da se SPINS lahko sestane z reprezentanti zgolj v času, ko ti niso na pripravah z reprezentanco, ampak igrajo vsak za svoj klub, večinoma v tujini. Pri tem pa oškodovanec poudarja, da takšni sestanki pred zborom reprezentantov niso možni, saj kar nekaj reprezentantov ne pride pravočasno na zbor zaradi tekmovalnih obveznosti v svojih klubih ter se priprav z reprezentanco udeleži šele dan kasneje ter se nato vrne v svoj klub takoj po tekmi. Oškodovanec tudi poudarja, da se reprezentanti želijo sestati le v času reprezentančnih priprav in ne pristajajo na noben drugi termin, ko ni mogoče zagotoviti njihove polne prisotnosti.

Osumljeni Dane Jošt tako formalno sicer pristaja na sestanek med SPINS in reprezentanti, vendar vedno v terminih in na način, ko je takšen sestanek praktično nemogoče organizirati (npr. ko so reprezentanti vsak v svojem klubu, večinoma v tujini), nikakor pa ne pristaja na sestanek v terminih, ko se reprezentanti skupaj in igrajo oziroma trenirajo za reprezentanco. V tem času namreč po njegovih izjavah (ki so priloga te ovadbe) "niso možne nobene druge aktivnosti", kar kaže na njegov direktni naklep (namen), da onemogoči sindikalno aktivnost reprezentantov, ko ti igrajo oziroma trenirajo za reprezentanco. Pri tem oškodovanec opozarja, da se sindikati v vseh drugih evropskih državah lahko z reprezentanti nemoteno sestajajo med tem, ko ti igrajo oziroma trenirajo za reprezentanco, in je tako Slovenija v tem pogledu očitno edina izjema.

Iz navedenega je tako razvidno, da je osumljenec izpolnil vse zakonske znake kaznivega dejanja po 2. odstavku 200. člena KZ-1, saj je s kršitvijo 76. člena Ustave in 7. člena Zakona o reprezentativnosti sindikatov, ki urejata pravico do sindikalne svobode, oviral uresničevanje sindikalnih pravic, to je izvršitev sestanka med reprezentanti državne reprezentance v nogometu in predstavniki sindikata SPINS.

Zaradi navedenega oškodovanec naslovnemu organu predlaga, da zoper osumljenca sproži predkazenski postopek in nato vloži obtožni predlog pred stvarno in krajevno pristojnim sodiščem.

SPINS
 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji