Novice

< nazaj

Upravni odbor FIFPro o dopingu v nogometu

Datum: 14.1.2009

Nova pravila WADA so bila glavna tema pogovorov na prvi seji Upravnega odbora FIFPro v letu 2009, v katerem soodloča tudi predsednik SPINS.

Aplikacija le teh je nesorazmerna glede na cilj, ki ga zasledujejo, predstavlja kršitev pravice do osebne svobode nogometašev ter korenito posega v pravice nogometašev kot delavcev. V skladu s pravili WADA bodo namreč izbrani nogometaši morali za vsak dan vnaprej sporočiti kraj, kjer se nahajajo, ter pri tem določiti časovno obdobje ene ure, v kateri se jih lahko testira, kar v praksi dejansko pomeni enako kot enourni hišni pripor. Po treh neuspešnih obiskih se nogometašu avtomatično prepove igranje za dobo najmanj enega leta.

Na Norveškem je sodišče že razsodilo proti uporabi novih pravil WADA v korist sindikata. Upravni odbor FIFPro se je soglasno izrekel proti krivičnim predpisom WADA ter bo v prihodnosti še zaostril boj za sprejetje učinkovitih in pravičnih pravil o dopingu.

SPINS

Ostale novice

Sorodne novice

 • FIFPRO Europe: vložena tožba zoper FIFA
  17.6.2024

  FIFPRO Europe: vložena tožba zoper FIFA

  Pretekli teden je evropska divizija FIFPRO podprla svoja člana (UNFP in PFA) in vložila tožbo, v kateri predstavniki profesionalnih nogometašev izpodbijajo zakonitost odločitev FIFA.

 • ROGE25: ženski nogomet ima veliko priložnosti za razvoj
  27.5.2024

  ROGE25: ženski nogomet ima veliko priložnosti za razvoj

  Profesionalne nogometašice iz vse Evrope so se zbrale v Bilbau pred finalom UEFA Lige prvakinj za ženske, da bi izmenjale najboljše prakse in dobile vpogled v možnosti napredka ženskega nogometa, vse v okviru projekta Raising Our Game Europe 2025.

 • SPINS ponovno uspešen pri črpanju sredstev iz sklada FIFA
  9.2.2024

  SPINS ponovno uspešen pri črpanju sredstev iz sklada FIFA

  FIFA in FIFPRO sta 420 profesionalnim nogometašem namenila nadomestilo iz sklada FIFA, namenjenega nogometašem, ki so predvsem zaradi insolventnosti klubov ostali brez zagotovljenih pogodbenih obveznosti. Slovenskim nogometašem skupno 70.000 EUR.

 • Cape Town gostil generalno skupščino FIFPRO 2023
  4.12.2023

  Cape Town gostil generalno skupščino FIFPRO 2023

  Generalna skupščina FIFPRO 2023 je tokrat potekala v Cape Townu, v Južni Afriki. Na vsakoletnem dogodku so se zbrali delegati iz 66 pridruženih sindikatov in ostali deležniki iz sveta nogometa

 • Združeni narodi : dan enakega plačila in enakopravne obravnave
  18.9.2023

  Združeni narodi : dan enakega plačila in enakopravne obravnave

  Na dan enakega plačila svojo zavezanost k boju za enakopravnost, skupaj z nogometašicami po vsem svetu, potrjuje tudi svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO.

Sponzorji