Novice

< nazaj

Predlog za novo poglavje v socialnem sporazumu 2008

Datum: 12.7.2007

Predsedstvo Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je na svoji torkovi seji sprejelo dve pobudi sindikata SPINS in Sindikata športnikov Slovenije, ki bi v bodoče lahko zagotovila lepšo prihodnost slovenskih poklicnih športnikov in nogometašev.

V prvem sklepu se je predsedstvo ZSSS zavzelo, da se v okviru pogajanj o socialnem sporazumu odpre posebno poglavje, ki bo obravnavalo problematiko poklicnega športa v Sloveniji (celotno besedilo navajamo na podstrani), v drugem sklepu pa podprlo prizadevanja obeh sindikatov za ureditev statusa slovenskih športnikov in obljubilo organizacijsko in logistično podporo protestu slovenskih nogometašev.

Že nekajkrat je sindikat SPINS opozoril na zadnje čase zelo slabe odnose z vodstvom NZS, saj je poteklo že več kot tri mesece, odkar je sindikat NZS posredoval zadnje predloge in pobude, v tem času pa ni prišlo še do nobenega sestanka. Vodstvo sindikata je bilo zato prisiljeno zagroziti s splošnim protestom vseh slovenskih nogometašev, za katerega pa je potrebovalo vso podporo največje sindikalne zveze v Sloveniji.

Kot kaže pa grožnje ne bo potrebno uresničiti, saj je NZS na zadovoljstvo vodstva sindikata včeraj končno privolila v sestanek, ki bo v sredo, 18. julija 2007, v prostorih NZS. Upravičene zahteve nogometašev, ki so utemeljene v pravilnikih FIFA in v praksi nogometno razvitih držav EU, bosta zagovarjala člana upravnega odbora SPINS Ilija Kitić in Dejan Stefanović.

Osnutek poglavja v socialnem sporazumu ..

SOCIALNA VARNOST POKLICNIH ŠPORTNIKOV
(osnutek)

V Sloveniji se trenutno 1500 športnikov poklicno ukvarja s športom oziroma jim je zaslužek iz športne aktivnosti glavni vir preživljanja. Med njimi jih ima trenutno le 660 urejen status poklicnega športnika v skladu z zakonom o športu. Preostali pa imajo povsem neurejen status.

Športniki s statusom poklicnega športnika sicer veljajo za samozaposlene čeprav so v kolektivnih športih v odvisnem razmerju do športnih društev. To je v nasprotju s 4. členom zakona o delovnih razmerjih (Uradni list RS, št. 42/2002), ki določa, da je delovno razmerje med delavcem in delodajalcem razmerje, v katerem se delavec prostovoljno vključi v organiziran delovni proces delodajalca in v njem za plačilo, osebno in nepretrgano opravlja delo po navodilih in pod nadzorom delodajalca. Zanje torej ne velja kolektivna pogodba in nimajo pravic, ki so sicer zagotovljene delavcem. Ustrezno nimajo urejenega niti obveznega pokojninskega in zdravstvenega zavarovanja. Praviloma traja športnikova poklicna kariera največ 10 let, ki pa je pogosto za dalj časa prekinjena zaradi poškodb. Dolge čakalne dobe na zdravljenje teh poškodb so zato za poklicnega športnika lahko usodne.

Status poklicnih športnikov je potrebno urediti zaradi posebnega pomena vrhunskega športa in da bi zagotovili socialno varnost razmeroma visokemu številu mladih ljudi, ki četrtino svoje delovne dobe namenijo poklicnemu športu. Poklicni šport ima namreč posebni pomen za promocijo države in kot zgled za zdrav način življenja prebivalstvu. Prav zaradi posebnega pomena pa je država dolžna poklicnim športnikom sistemsko zagotoviti vsaj enake pravice in socialno varnost, kot jo nudijo drugi poklici.

Po zgledu Nizozemske, Belgije, Francije, Španije itd. je treba uvesti poseben poklicni sklad (career funds) za poklicne športnike, ki bi jim iz njihovih prihodkov omogočal varčevanje za lastno socialno varnost po zaključku ukvarjanja s poklicnim športom. Zaradi posebnega pomena poklicnega športa mora država takšno varčevanje spodbujati z davčnimi olajšavami. Namen teh prihrankov je zagotavljanje socialne varnosti v omejenem obdobju po zaključku športne kariere, ki ga športnik potrebuje za poklicno prekvalifikacijo.

Naloge vlade:
- Priprava predpisov za davčno olajšavo na prihranke v poklicnem skladu
- Priprava novega zakona o športu
- Priprava predpisov za posebno obvezno nezgodno in zdravstveno zavarovanje poklicnih športnikov
- Vzpostavitev posebnih zdravstvenih centrov za prednostno obravnavo poškodb poklicnih športnikov (maja 2007 je minister za zdravje Andrej Bručan to zagotovil)

Naloge delodajalcev:
- Sklenitev kolektivne pogodbe za poklicne športnike

OPOMBA: Delodajalci poklicnih športnikov so športna društva, športne zveze in država.

Naloge sindikatov:
- Upravljanje poklicnega sklada
- Priprava in podpis kolektivne pogodbe za poklicni šport
- Priprava standardne pogodbe za posamezne športne panoge

SPINS

Ostale novice

 • 'Raising our game': strokovni forum na temo ženskega nogometa
  27.7.2022

  'Raising our game': strokovni forum na temo ženskega nogometa

  V Londonu je potekal dvodnevni forum ‘Raising our game’, ki ga je organiziralo Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO, udeležila pa se ga je tudi bivša reprezentantka in članica upravnega odbora SPINS, Tjaša Tibaut.

 • Sindikat SPINS pomagal mlademu nogometašu iz Senegala
  14.7.2022

  Sindikat SPINS pomagal mlademu nogometašu iz Senegala

  Pred dnevi se je na sindikat SPINS po nasvet zetekel mladi enaindvajsetletni nogometaš iz Senegala, Bakary Keita. Vodstvo sindikata ga je nemudoma podprlo in se dogovorilo s trenerjem ND Ilirija, Goranom Stankovićem, da ta obišče četrtkov trening.

 • Stavka kanadskih nogometašev
  6.6.2022

  Stavka kanadskih nogometašev

  Pripravljalna tekma med nogometnima ekipama Kanade in Paname sinoči ni bila odigrana zaradi stavke kanadskih nogometašev.

 • Umrl je Goran Sanković
  5.6.2022

  Umrl je Goran Sanković

  Z veliko žalostjo sporočamo, da je umrl celjski nogometaš in nekdanji slovenski reprezentant Goran Sanković.

 • Predsednik FIFA gost skupščine španskega sindikata AFE
  1.6.2022

  Predsednik FIFA gost skupščine španskega sindikata AFE

  Španski sindikat profesionalnih nogometašev AFE organiziral redno letno skupščino, na kateri je sodelovalo več kot 400 članov. Vabilu na srečanje se je odzval poseben gost, predsednik FIFA Gianni Infantino.

Sorodne novice

Sponzorji