Novice

< nazaj

FIFPRO poziva k suspenzu Ruske nogometne zveze

Datum: 28.2.2022
Peti dan ruske invazije v Ukrajini svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO pošilja jasno sporočilo nasprotovanja odločitvi svetovne nogometne zveze FIFA, ki z uvedbo blagih sankcij Ruski nogometni zvezi (RFS) ne ščiti igralcev in ne zagotavlja jasnih ciljev vodenja politike svetovnega nogometa. Glede na dejanja Rusije v preteklih tednih je sodelovanje njenih ekip na tekmovanjih UEFA ali FIFA in nadaljnje delo njenih predstavnikov na vodstvenih funkcijah v mednarodnem nogometu nesprejemljivo.
 
“FIFPRO podpira vse nogometaše in nogometne organizacije, ki v teh težkih trenutkih sprejmejo odločitev, da ne bodo igrali proti ruskim ekipam ne glede na kraj prizorišča tekme. Svojo podporo so izrazili številni nogometaši in sindikati po vsem svetu, zato pozivamo k takojšnjemu suspenzu Ruske nogometne zveze, dokler se ne vzpostavi mir, varnost in pravna država.” 
 
Ruska agresija in enoten odziv držav po vsem svetu sta pokazala, da sta obramba človeškega dostojanstva in vladavina prava na veliki preizkušnji. Nogomet in šport nasploh morata delovati odgovorno, povezovalno, predvsem pa je njuna naloga braniti človekove pravice. Nujno je potreben nov pristop, saj dosedanji v veliki meri temelji na razglašenih vrednotah športa.
 
FIFPRO prav tako poziva svoje članice k nadaljnji podpori, prizadevanjem in okrepljenemu sodelovanju za evakuacijo nedolžnih ljudi, ujetih v vojni. Med tistimi, ki želijo zapustiti Ukrajino je namreč tudi veliko nogometašev, članov sindikatov.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji